Automobil Club din Moldova (ACM) este o asociație publică, non-guvernamentală și non-profit înființată în 1998. Din 1999, ACM este membru al Federației Internaționale a Automobilelor (FIA) și al Alianței Internaționale de Turism (AIT). Clubul face parte din EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil), EuroRAP și iRAP, iar la nivel global este implicat în Alianța ONG-urilor pentru Siguranța Rutieră și este partener al Global NCAP (Programul Global de Evaluare a Noilor Mașini) și al Fundației Towards Zero. Totodată, ACM este semnatar al Cartei Europene pentru Siguranța Rutieră.
Automobil Club din Moldova este principalul promotor național al siguranței rutiere, mobilității și dezvoltării automobilistice în țară. În 2009, ACM a fost inclus în Consiliul Național de Siguranță Rutieră al Moldovei, alături de ministerele relevante. În 2010, clubul a contribuit la elaborarea Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră 2011-2020 și la crearea unui Plan Național pe 5 Ani pentru îmbunătățirea traficului rutier și implementarea măsurilor de siguranță rutieră. La finalul anului 2024, ACM a fost distins cu două premii internaționale, recunoscându-se astfel transformarea semnificativă a peisajului siguranței rutiere: Premiul Internațional pentru Siguranța Rutieră al Prințului Michael și Vision Zero for Youth International Leadership Award. Aceste premii consolidează poziția Republicii Moldova ca lider în implementarea măsurilor inovative de reducere a vitezei în zonele cu risc ridicat. De altfel, ACM a fost premiat triplu cu Premiul Internațional pentru Siguranța Rutieră al Prințului Michael.
Ca membru al Consiliului Național de Siguranță Rutieră, ACM reprezintă singurul ONG care face legătura directă între autoritățile naționale și locale, societatea civilă și comunitatea internațională, având un rol important în gestionarea eficientă a automobilismului, mobilității, dezvoltării durabile, managementului traficului rutier și a problemelor de siguranță rutieră. Echipa ACM, premiată de două ori cu Premiul Internațional pentru Siguranța Rutieră „Prințul Michael” pentru contribuțiile sale în domeniul aplicării măsurilor de siguranță rutieră și al siguranței rutiere ocupaționale, este bine pregătită în advocacy și implementarea proiectelor internaționale menite să crească conștientizarea publicului și să promoveze mobilitatea sustenabilă, un mediu mai sănătos și verde, și transporturi economice și ecologice. Clubul are o experiență semnificativă în servicii tehnice și asistență rutieră, realizând anchete de siguranță rutieră și analizând comportamentele riscante în trafic, cum ar fi viteză excesivă sau conducerea sub influența alcoolului.
ACM a dezvoltat o cooperare solidă și un parteneriat durabil cu autoritățile naționale, inclusiv cu Parlamentul, Guvernul și ministerele relevante (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, Administrația Națională a Drumurilor, Poliția Națională de Patrulare, Departamentele de Transport, Primăriile și Autoritățile Publice Locale), construind un parteneriat public-privat eficient. Împreună cu Poliția și alți parteneri, ACM a susținut mai multe amendamente la legislația națională, inclusiv în domenii precum sancțiunile pentru conducerea sub influența alcoolului, cerințele pentru obținerea permisului de conducere, utilizarea anvelopelor de iarnă și a luminilor de zi, și utilizarea centurii de siguranță și a dispozitivelor de reținere pentru copii.
ACM, alături de EASST și experți internaționali din Poliția Națională, a contribuit la reforma Poliției Naționale și la îmbunătățirea domeniului de aplicare a legii în Moldova.
Organizații internaționale de prestigiu, precum Delegația UE în Moldova, BERD, ONU, UNDP, OMS, Global NCAP, FIA, FIA Foundation, GRSP și iRAP, susțin inițiativele și acțiunile ACM pentru un transport mai sigur, modern, pentru dezvoltarea durabilă, drumuri mai sigure și un mediu mai curat, contribuind la atingerea obiectivelor Decadei ONU pentru Siguranța Rutieră 2011-2020 și a Obiectivelor Globale pentru Dezvoltare Durabilă.