Utilizatorii transportului alternativ sunt în așteptarea lansării primului Coridor Verde și Sigur "Green Safety Corridor in Chișinău" de pe Bd. Dacia

În Chișinău a fost inițiat proiectul „Green Safety Corridor”, cu implicarea grupurilor de activiști și ONG-uri din domeniul siguranței rutiere. Acesta este realizat de „Project Line SRL”, în colaborare cu Automobil Club din Moldova(ACM), Platforma Urbană, cu susținerea Primăriei Municipiului Chișinău și a Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie. Inițiativa este finanțată de către PNUD Moldova, Green City Lab în cadrul programului "Fast Track Challenge", GEF și co-finanțat de Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil (EASST).

Această inițiativă se axează pe o planificare urbană durabilă, care constă în soluții prietenoase pentru confortul și bunăstarea cetățenilor și acoperă subiectul mobilității urbane. Ideea-cheie a proiectului este de a uni eforturile într-un parteneriat mai larg pentru transformarea străzilor în unele mai sigure și de a extinde proiectul pilot precedent al ACM, PNUD, (Green City Lab) împreună cu “Universal Acces”.

“Green Safety Corridor” presupune transformarea unei zone selectate pe bd. Dacia, prin îmbunătățirea siguranței pentru toți utilizatorii drumului, concentrându-se asupra pietonilor, bicicliștilor și persoanelor cu dizabilități, oferind soluții simple și accesibile.

În cadrul proiectului “Green Safety Corridor”, a fost creat un plan conceptual pentru transformarea și amplasarea pistelor de biciclete, luând în considerare intersecțiile, trecerile de pietoni și traficul existent de-a lungul bulevardului Dacia. Acest proiect reprezintă îmbunătățirea infrastructurii, fără a o reconstrui, aplicând metode simple și moderne, conform principiilor urbanismului tactic, care facilitează deplasarea pietonilor, bicicliștilor și șoferilor, concomitent, de-a lungul străzii.

Timp de câteva luni, au fost efectuate vizite la fața locului, analize cantitative și calitative ale străzii, traficului auto și pietonal, precum și analiza infrastructurii existente pe bulevard. Pe parcursul dezvoltării schiței pentru zona din perimetrul străzii selectate au fost luate în considerare obiectivele imobile existente, cum ar fi parcările auto, centrele comerciale, stațiile de transport, intrările și ieșirile în/din curți și intersecții.

În urma consultărilor cu Primăria mun. Chișinăul, Grupul de lucru pentru transport alternativ și alți participanți ai acestui proiect, au fost efectuate modificări, conform sfaturilor și opiniilor participanților la discuție. Este important de menționat că, acest tip de consultări au fost organizate pentru prima dată în faza de proiectare a infrastructurii pentru utilizatori de transport alternativ. În timpul apropiat vor fi organizate consultări publice, cu prezentarea conceptului de transformare a străzii și a planului de implementare a proiectului “Green Safety Coridor”.

Ultima acțiune a acestui proiect va fi petrecerea unui sondaj de opinie publică, cu implicarea utilizatorilor de transport alternativ din mun. Chișinău.

Această inițiativă este o continuare a acțiunii pilot privind transformarea străzii în una mai sigură (desfășurată în 2019-2020 de “Universal Acces SRL”, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități(CDPD), Automobil Club din Moldova și EASST, în cadrul Programului Green City Lab al PNUD, pentru a facilita îmbunătățirea siguranței rutiere, reproiecta străzile și intersecțiile, pentru a proteja utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, creând zone mai sigure pentru pietoni și persoanele cu dizabilități și mai mult spațiu pentru bicicliști, încurajând conducerea în siguranță. Una dintre inițiativele proiectului este o acțiune-pilot de transformare a trecerii de pietoni de la intersecția străzilor M. Millo și bd. Dacia, finanțată de Fundația „Safer Roads” și EASST.

Pentru mai multe detalii accesați link-ul de mai jos:

"Youtube"