Astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În întreaga lume, multe persoane cu dizabilități și mobilitate redusă rămân excluse din viața socială și economică din cauza sistemelor de transport inaccesibile.
Din 2016, lucrăm alături de partenerii noștri EASST – Automobil Club din Moldova (ACM), Belarusian Auto Moto Touring Club (BKA) și National Automobile Club of Azerbaijan (AMAK) – pentru a înțelege mai bine nevoile, dorințele și problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din aceste țări, fie ca șoferi, pietoni sau utilizatori ai transportului public, cu scopul de a aborda proactiv aceste probleme.
În fiecare țară, am constatat că accesul la transportul public nu este, în general, disponibil pentru persoanele cu dizabilități. În Azerbaidjan, 66% dintre persoanele cu dizabilități pe care le-am intervievat au descris utilizarea autobuzului ca fiind „foarte dificilă”, „imposibilă” sau pur și simplu „inaccesibilă”. În Belarus, 100% dintre respondenții cu dizabilități mentale au raportat dificultăți în realizarea chiar și a celor mai simple călătorii din cauza transportului public inaccesibil. În Moldova, în ciuda flotelor noi adaptate pentru accesibilitate, peste 50% dintre oameni au raportat dificultăți moderate până la severe în utilizarea transportului public.
Pe lângă problemele de infrastructură, discriminarea evidentă din partea șoferilor de transport public și lipsa de respect din partea altor utilizatori au fost citate printre principalele motive pentru care persoanele cu dizabilități evită să călătorească. Investigații suplimentare au arătat că niciunul dintre principalii furnizori de transport public din aceste țări nu oferă cursuri de instruire pentru conștientizarea dizabilităților pentru personalul sau managerii lor. Aflați mai multe despre munca noastră în fiecare țară aici.
Pentru a aborda aceste probleme, am fost susținuți de Programul de Mobilitate Durabilă al Federației Internaționale de Automobilism (FIA) pentru a lucra în direcția unui transport public mai accesibil și mai incluziv pentru nevoile persoanelor cu dizabilități din țările cu venituri mici și medii, astfel încât acestea să poată călători independent și cu încredere.
Lucrând cu o echipă de experți din organizații pentru persoane cu dizabilități din Regatul Unit și Europa și în consultare cu partenerii locali, companiile de transport public și grupurile de persoane cu dizabilități din Azerbaidjan, Belarus și Moldova, am dezvoltat un curs cuprinzător de instruire pentru conștientizarea dizabilităților, destinat managerilor de transport public și șoferilor seniori din țările cu venituri mici și medii. În ultimele săptămâni, partenerii noștri au colaborat cu grupuri locale de persoane cu dizabilități pentru a pilota cursul cu agențiile de transport din țările lor.
Astăzi marchează punctul culminant al acestei munci, întrucât partenerii noștri din Azerbaidjan, Belarus și Moldova aduc împreună organizații ale persoanelor cu dizabilități și companii locale de transport într-un dialog pentru a discuta măsurile ce pot fi luate pentru a îmbunătăți mediul de transport public pentru persoanele cu dizabilități la nivel local.
Un aspect esențial al cursului și al activităților ulterioare a fost implicarea persoanelor locale cu dizabilități, care și-au împărtășit experiențele privind utilizarea serviciilor de autobuz și troleibuz și ideile lor despre cum pot fi îmbunătățite lucrurile.
Cursul s-a bazat pe aceste experiențe pentru a oferi ghiduri practice despre cum să înțelegi și să sprijini mai bine pasagerii cu diferite tipuri de dizabilități, punând accent pe importanța consultărilor cu părțile interesate și explicând cum o strategie de transport public inclusiv poate aduce beneficii afacerii.
Source: easst.co.uk