În Chișinău, ca și în orice oraș aglomerat pietonii sau participanții vulnerabili la trafic sunt supuși unui risc rutier constant atunci cînd ies în stradă. Știrile despre accidente rutiere mortale - cu implicarea copiilor, bătrânilor sau persoanelor cu dizabilități sunt o problemă zilnică. Străzile largi încurajează viteza excesivă, trecerile de pietoni sunt prost marcate, iar mașinile parcate ilegal blochează vizibilitatea. Este necesară și evidentă întreprinderea de măsuri eficiente ,iar schimbarea poate veni prin soluții simple, cu costuri reduse, dar ingenioase și care să ofere accesibilitate și mobilitate.
De la criză la soluție
Accidentele rutiere cu decese și traumatisme grave sunt consecințe dureroase ale lipsei de infrastructură rutieră sigură, cauzate, în special, de viteza excesivă a vehiculelor. O soluție demonstrată pentru această problemă tot mai gravă este crearea zonelor cu viteză redusă prin intervenții de calmare a traficului aplicând metodele de urbanism tactic, care pot proteja și crea spații sigure pentru participanții vulnerabili la trafic și salva vieți.
Automobil Club din Moldova (ACM) prin implementarea activităților proiectului Safe Urban Solutions, în cadrul „programul de granturi pentru siguranța rutieră FIA”, a încercat să transforme punctele periculoase din capitală aplicând urbanismul tactic - intervenții rapide și accesibile care sunt menite să modifice comportamentul șoferilor și să facă străzile mai sigure pentru toți. În parteneriat cu autoritățile publice locale și Inspectoratul Național de Securitate Publică, echipa ACM a selectat locațiile periculoase din oraș, cu potențial de îmbunătățire a condițiilor de trafic atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni, prin amenajarea zonelor de 30 km/h.
aățire a condițiilor de trafic,e din oraș, cu potențial de îmbunătățire a condițiilor de trafic, atât pentru șoferi, cât
Una dintre locațiile selectate este intersecția Sciusev/C. Stere din apropierea Liceului Prometeu, șoferii ignorau constant semnele de oprire, forțând copiii să traverseze în frică. Soluția? O trecere de pietoni supraînălțată pentru a forța șoferii să încetinească, marcaje rutiere împrospătate și piloni de plastic care blochează parcarea la mai puțin de 10 metri de trecere. Rezultatul? O creștere a nivelului de siguranță de la 1 la 3,9 stele, conform metodologiei iRAP de evaluare a siguranței.
Pe strada Academiei, trotuarele modernizate aveau instalate pavaj tactil care ducea spre partea carosabilă, direct în fluxul de trafic, pietonii erau nevoiți să se strecoare printre mașinile în mișcare, în lipsa unei treceri de pietoni marcate și semnalizate corect și sigur, precum și persoanele cu deficiențe de vedere (prezente în număr mare în acest cartier), erau supuse zilnic unui risc sporit de accidentare. Aici, echipa de experți a recomandat și, ulterior, intervenit prin modificarea razei bordurii, îngustarea părții carosabile prin instalarea pilonilor de plastic reflectorizanți, amenajarea unei treceri de pietoni semnalizate și marcate corespunzător și a unei parcări improvizate, canalizând fluxul de pietoni prin delimitatoare. În acest mod, riscul de accidente a scăzut vizibil, iar locuitorii din zonă sunt satisfăcuți de intervențiile realizate, obținând un rating de 3.2 stele de la 1 stea inițial.
Trecerea de pietoni de pe strada Miorița, care conectează o zonă rezidențială cu unitățile de comerț, fiind amplasată pe o stradă cu trafic intens, inclusiv cu mașini de tonaj mare, este una cu risc sporit pentru pietonii din zonă. În vederea sporirii nivelului de siguranță rutieră, trecerea de pietoni a fost marcată și semnalizată corespunzător, odată cu amenajarea unei insule de refugiu, îngustarea benzilor de circulație prin instalarea pilonilor de plastic, precum și blocarea locurilor de parcare din imediata apropiere a zebrei. Nivelul siguranței fiind îmbunătățit de la 1.7 la 2.7 stele.
Prin implementarea acestui proiect, Automobil Club din Moldova a demonstrat că abordarea colaborativă în parteneriat cu autoritățile publice locale a reușit să promoveze un mediu sigur pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, sporind semnificativ nivelul de siguranță pentru rezidenți, prin amenajarea de spații urbane mai reziliente pe străzile din Chișinău.
Intervențiile de siguranță rutieră implementate în cadrul proiectului au servit drept catalizator și studiu de caz pentru măsuri și inițiative ulterioare ale autorităților municipale din Chișinău, în special cele de pe strada Calea Ieșilor.
Peste 90% dintre persoanele intervievate în timpul orelor de vârf ale dimineții și serii au afirmat că intervențiile de pe strada Miorița și strada Academiei au avut un impact pozitiv și au contribuit considerabil la siguranța lor ca pietoni.
Principiile de proiectare a zonelor prin aplicarea metodelor de urbanism tactic sunt o metodologie simplă care combină elementele rutiere tradiționale cu soluții mai inovatoare pentru a se adapta cel mai bine tuturor utilizatorilor, în special celor vulnerabili. Implementarea soluțiilor de calmare a traficului la intersecții și treceri de pietoni în zonele urbane este un pas vital către cartiere mai sigure și mai locuibile, care are la bază ideea „Infrastructura adevărată nu este despre beton și mașini, ci despre oameni”.
Proiectul a dovedit că schimbarea este posibilă. Următorul obiectiv comun la nivel local este extinderea zonelor pentru viață, replicarea trecerilor de pietoni mai sigure și promovarea unor politici care prioritizează pietonii.
Proiectul a fost susținut de FIA, Fundația FIA, EASST și Primăria Municipiului Chișinău.