Siguranța rutieră integrată în planurile de dezvoltare durabilă a Moldovei

Siguranța rutieră integrată în planurile de dezvoltare durabilă a Moldovei

Pe data de 18 iunie 2024, în incinta Guvernului Republicii Moldova a avut loc un eveniment important dedicat prezentării versiunii finale a raportului privind evaluarea performanței siguranței rutiere în Moldova, elaborat de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE). Acest raport este esențial pentru dezvoltarea documentelor strategice în domeniul siguranței rutiere și pentru consolidarea capacităților necesare îmbunătățirii sistemului național de siguranță rutieră.

Expertul EASST, Emma MacLennan, a prezentat conceptul și un prim proiect al Programului Național de Siguranță Rutieră, adresându-se actorilor naționali din domeniul siguranței rutiere din Moldova. Conceptul programului și planul de acțiuni, bazat pe cei cinci piloni ai ONU de siguranță rutieră, au fost propuse spre discuție, implicând participanții invitați și membrii Consiliului Național pentru Siguranța Rutieră. Programul urmărește implementarea unei abordări integrate a Sistemului Sigur, incluzând infrastructura rutieră sigură, vehiculele sigure, utilizatorii siguri și răspunsul post-accident.

În ultimii 15 ani, Moldova a înregistrat îmbunătățiri semnificative în domeniul siguranței rutiere, reușind să reducă numărul deceselor rutiere cu 48%. Totuși, conform raportului din 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rata deceselor rutiere în Moldova este aproape dublă față de media Uniunii Europene (UE). Programul Internațional de Evaluare a Drumurilor (iRAP) estimează că această pierdere reprezintă un cost de 3,7% din PIB-ul anual al țării.

Atelierul de lucru a fost deschis de către prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean, sesiunile fiind moderate de către secretarii de stat ai Ministerului Afacerilor Interne Andrei Cecoltan și al Ministerului Infrstructurii și Dezvoltării Regionale Nicolai Mîndra. Discuțiile din cadrul atelierului s-au concentrat pe dezvoltarea noului Program Național de Siguranță Rutieră pentru Moldova, conceptul și viziunea programului fiind aliniate la Planul Global al celui de-al doilea Deceniu de Acțiune al ONU pentru Siguranța Rutieră 2021-2030 și la cadrul politicii UE privind siguranța rutieră 2021-2030. Programul urmărește să implementeze o abordare integrată a sistemului de siguranță, inclusiv managementul siguranței rutiere, infrastructura rutieră sigură, vehiculele sigure, utilizatorii de drumuri în condiții de siguranță și răspunsul post-accident.

Inițiativa este susținută de trei organizații ONU din Moldova - OMS, PNUD și UNICEF - care oferă suport pentru toate obiectivele proiectului și pentru dezvoltarea unui program cuprinzător pentru Guvernul Republicii Moldova, expertiza locală și suportul tehnic fiind asigurat de către Automobil Club din Moldova.

Elaborarea Programului Național de Siguranță Rutieră are drept scop reducerea treptată a numărului deceselor și traumatismelor grave prin îmbunătățirea siguranței traficului rutier în Republica Moldova. Programul îmbină măsuri de siguranță rutieră pasivă și activă și subliniază necesitatea schimbării comportamentului participanților la trafic, prin educare, creșterea gradului de conștientizare și responsabilizarea acestora în ceea ce privește respectarea reglementărilor de circulație.

În timpul vizitei de lucru a expertului EASST Emma Maclennan s-a alăturat și Levan Tevdoradze, coordonatorul de proiect din cadrul Observatorului de Siguranță Rutieră a Parteneriatului Estic (pentru care EASST este parte a secretariatului tehnic, iar ACM punct focal local). Experții au petrecut ședințe relevante cu reprezentanții ministerelor implicate în inițiativă, pentru a discuta și identifica ce suport poate oferi Observatorul planurilor Moldovei de a îmbunătăți siguranța rutieră.

 

News gallery
News gallery
News gallery
News gallery
News gallery
News gallery
News gallery
News gallery
News gallery
News gallery