SABRINA - CAMPANIA #EșiStradaMea ORGANIZATĂ DE PARTENERUL NOSTRU DE PROIECT DIN MOLDOVA

Aceasta e strada mea. Acestea sunt străzile noastre. Aceasta este vocea unei noi generații care solicită acțiuni. Acțiuni pentru ca străzile să fie sigure, pentru a combate poluarea aerului, pentru a combate schimbările climatice și pentru a proiecta orașele locuibile.

"This is my street" /#EșiStradaMea este o campanie de prevenire(susținere), lansată și petrecută de Inițiativa privind Sănătatea Copilului ( Child Health Initiative CHI), găzduită și coordonată de Fundația FIA (Fédération Internationale de l ' Automobile). Campania solicită liderilor naționali și a orașelor să transforme străzile pentru copii, tineri și climă. Numărul mare de accidente rutiere și traume îndeamnă la acțiune. La nivel mondial, aproximativ 250.000 de copii și adolescenți își pierd viețile în accidente în fiecare an. Traficul rutier este un factor care contribuie semnificativ la poluarea aerului urban. Un număr la fel de mare de tineri mor pe an din cauza efectelor nocive ale poluării.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății(OMS), traumatismele în urma accidentelor rutiere sunt principala cauză de deces printre copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 29 de ani. În echipa proiectului SABRINA, credem în sloganul Inițiativei pentru Sănătatea Copilului că “fiecare viață pierdută este o tragedie care poate fi prevenită”.

Printre țările partenere a proiectului SABRINA, Moldova este cea care se confruntă cu cea mai joasă calitate a drumurilor și cu un număr mare de decese în urma accidentelor rutiere. Totuși, acest lucru se schimbă. Din fericire este o schimbare spre bine, iar un rol important îl are Automobil Club din Moldova (ACM) partenerul local al SABRINA. În 2008 pe drumurile din Moldova au decedat 509 persoane. Acesta este un număr foarte mare pentru o țară cu o populație de 3,5 milioane. În 2018 numărul a scăzut la 274, ceea ce înseamnă că s-au redus decesele cauzate de accidentele rutiere cu, aproape, jumătate. Munca de succes în Moldova în reducerea numărului de accidente rutiere a fost recunoscută și în Raportul Anual privind Siguranța Rutieră 2020 publicat de Forumul Internațional al Transporturilor și OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), unde Moldova ocupă locul 4 în modificarea procentuală a numărului de decese rutiere în perioada 2010-2018 (vezi Figura 2). Aceasta este o mare realizare pentru Moldova, iar ACM a avut un rol semnificativ în realizarea acestui obiectiv.

Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. În anul 2019 în Republica Moldova au fost înregistrate 2572 accidente rutiere. Numărul deceselor a crescut ușor în comparație cu 2018, deoarece 277 de persoane au murit, iar alte 3028 au suferit diverse leziuni. 17 copii din Moldova și-au pierdut viața în accidente rutiere anul trecut. Bicicliștii au fost implicați în 141 de accidente rutiere înregistrate, în urma cărora 10 persoane au murit și 131 au fost rănite.

Pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și stradale pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor și pentru a face străzile mai accesibile pentru copii, vârstnici, persoane cu mobilitate redusă, servicii de urgență, pietoni și bicicliști, ACM s-a alăturat campaniei #EșiStradaMea. Cu scopul de a sensibiliza și de a promova mobilitatea sigură pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, ACM a publicat un dans pe rețelele sociale, care avertizează, de asemenea, autoritățile responsabile de planificarea străzilor să ia în considerare standardele de accesibilitate. Campania organizată de ACM s-a bucurat de un larg sprijin, printre altele, din partea FIA, Fundației FIA, Inspectoratului Național de Siguranță Publică, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Federației Sportivilor Nevăzători din Moldova, Grupului de Lucru pentru Transport Alternativ și mulți alții. Puteți vedea video-ul lor de sensibilizare în mișcări de dans aici.

Prin această campanie, ACM face încă un pas către străzi mai sigure și mai “sănătoase” în Moldova și se alătură acțiunii globale #ThisIsMyStreet/ #EșiStradaMea. În cadrul campaniei globale, a fost publicat un Manifest 2030 pentru transformarea străzilor. Este o agendă pentru cartiere sigure, prietenoase pentru copii și climă; care pune accent pe călătorii sigure și sănătoase pentru copii și tineri; o viziune a unei lumi concepute pentru a se asigura că nimeni nu va fi rănit mergând la școală sau la o plimbare cu prietenii. Vedem zilnic cum Covid-19 transformă lumea.Unul dintre lucrurile care se întâmplă în multe locuri din întreaga lume este că ciclismul câștigă popularitate și împreună cu mersul pe jos, este încurajat chiar și de clasa politică. În Inițiativa Privind Sănătatea Copilului(CHI), ei adaugă că, în mijlocul suferinței din cauza pandemiei, avem șansa de a ne reconstrui mai bine. Ei ne sugerează să începem cu străzile. Echipa proiectului SABRINA, este întru totul de acord și credem că, infrastructura rutieră și stradală joacă un rol important în siguranța tuturor participanților la trafic, în special a celor vulnerabili. Prin urmare, lucrăm din greu pentru a ne asigura că infrastructura de ciclism va fi îmbunătățită și rutele pentru biciclete vor deveni mai sigure.

Sursa interreg-danube