Eforturile remarcabile ale Automobil Club din Moldova (ACM) în promovarea politicii de aplicare a limitelor reduse de viteză – 30km/h în jurul instituțiilor de interes social au fost recunoscute de către Centrul Național pentru Rute Sigure spre școală din Statele Unite ale Americii și FIA Foundation, fiind premiați cu Vision Zero for Youth International Leadership Award.
Premierea a avut loc în cadrul conferinței „Siguranța ta pe drum este liniștea lor acasă” organizată de către Automobil Club din Moldova la data de 21 noiembrie 2024, care a întrunit reprezentanți de rang înalt ai ministerelor și autorităților responsabile din domeniul siguranței rutiere, experți și parteneri externi, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ONG-uri unde au fost discutate realizările din domeniul siguranței rutiere, precum și au fost stabilite modalități de implicare și acțiuni viitoare.
Premiul internațional Vision Zero for Youth Leadership recunoaște și evidențiază practicile remarcabile de siguranță rutieră pentru a inspira și încuraja alte comunități să întreprindă pași îndrăzneți pentru a obține zero decese în rândul tinerilor și copiilor.
Același premiu a fost înmânat și Ministerului Afacerilor Interne, parteneri principali în procesul de advocacy și modificare a Regulamentului Circulației Rutiere în favoarea participanților vulnerabili la trafic, fiind cei care au coordonat inițiativele și colaborările la toate nivelurile.
FIA Mobility Grants Manager, Anaïs Aite și Eastern Alliance for Safe and Sustainable Transport (EASST – FIA Member) Director pentru Communicare, MEL & Inclusion Corinne Vibert au vorbit la eveniment pentru a sublinia munca excepțională realizată de Automobil Club din Moldova cu sprijinul Programului FIA Safe and Sustainable Mobility Grants, finanțat de FIA Foundation pentru salvarea vieților copiilor pe drum.
Rita Cuypers, Director de Parteneriate la FIA Foundation, a subliniat importanța premiului în context internațional:
„Acest premiu este o dovadă a liderismului Moldovei în domeniul siguranței rutiere și o sursă de inspirație pentru alte țări. Măsurile implementate aici contribuie la salvarea vieților și îmbunătățirea calității vieții pentru toți.”
Andrei Cecoltan, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, a subliniat, la rândul său, impactul limitării vitezei asupra siguranței rutiere:
„La nivel național, Moldova pierde aproximativ 20 de copii anual în accidente rutiere grave, care ar putea fi prevenite. Prin reducerea vitezei, se scade semnificativ riscul accidentelor grave și se sporește siguranța în zonele urbane și rurale. Această măsură nu doar protejează vieți, ci și contribuie la crearea unui mediu rutier mai sigur și mai prietenos pentru toți.”
Tatiana Mihailova, Director Automobil Club din Moldova, a declarat:
„Automobil Club din Moldova este profund onorat să primească acest premiu. Recunoașterea noastră reflectă eforturile comune cu alți parteneri naționali interesați de siguranța rutieră. Protejarea copiilor și a celor mai vulnerabili participanți la trafic este obiectivul misiunii noastre, iar reducerea vitezei poate face diferența între un incident minor și o tragedie. Siguranța rutieră trebuie să fie prioritatea tuturor.”
Prezenți la evenimentul de premiere, reprezentanții organizațiilor internaționale, Dr Miljana Grbic, Reprezentanta OMS în Republica Moldova, a menționat faptul că „pentru OMS siguranța rutieră este o prioritate de sănătate publică și că e nevoie în continuare de o abordare și acțiuni comune pentru a crea drumuri sigure, vehicule sigure și o infrastructură sigură.”
„Decesele provocate de accidentele rutiere reprezintă una dintre cele mai mari provocări. În acest context, este nevoie de o abordare sistemică, bazată pe dovezi, cu obiective bine definite. E nevoie de a îmbunătăți cooperarea dintre autorități, organizații și societatea civilă, de a crește gradul de educație rutieră, de a utiliza mai eficient datele, toate acestea având ca scop salvarea vieților”, a menționat Seher Ariner -Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
Pentru suport continuu, recunoaștere a eforturilor comune și parteneriat sustenabil, echipa ACM, de asemenea, a înmânat certificate și premii de apreciere pentru contribuția la îmbunătățirea siguranței rutiere în Republica Moldova tuturor partenerilor externi și locali, complici la activitățile menite să sporească nivelul de siguranță pentru fiecare participant la trafic.
La fel, în cadrul întrunirii, au fost discutate oportunitățile de prezentare a realizărilor Moldovei la cea de-a patra Conferință ministerială globală privind siguranța rutieră, care va fi găzduită de Guvernul din Maroc, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la Marrakech, în februarie 2025.
Evenimentul a fost petrecut cu suportul UNICEF Moldova, OMS Moldova, PNUD, FIA Foundation, FIA și EASST.
Această premiere subliniază angajamentul Moldovei în abordarea sistemului sigur și a implementării Viziunii 0, de a construi drumuri mai sigure, iertătoare și fără victime. Fiecare pas, de la colaborări locale până la parteneriatele internaționale, contribuie la salvarea vieților omenești și la crearea unor comunități mai sănătoase și mai sigure.