Acţiunea “Cuplează centura de siguranţă” la Bălţi

Acţiunea “Cuplează centura de siguranţă” la Bălţi

La data de 15 iunie 2012, Automobil Club din Moldova a iniţiat o nouă acţiune în cadrul campaniei “Cuplează centura de siguranţă”. Acţiunea s-a desfăşurat în mun. Bălţi şi a fost realizată cu suportul Poliţiei Rutiere, a Primăriei mun. Bălţi şi a elevilor din Şcoala Profesională Nr. 4 din Bălţi conduşi de profesorul Oleg Gherasimciuc.

Această amplă campanie urmăreşte conştientizarea de către conducătorii auto şi pasageri a faptului că folosirea centurii de siguranţă e cel mai simplu, dar şi cel mai eficient mod, de a le proteja viaţa şi integritatea corporală. Campania este direcţionată spre mai multe oraşe din Moldova, fiind realizată deja în Comrat (vezi detalii: http://www.saferoads.md/romana/update_may_10_2012.html).

Campania a fost drept urmare a unui studiu realizat de ACM privind nivelul de utilizare a centurii de siguranţă. La cîteva intersecţii din mun. Bălţi a fost efectuată o observare, fiind supus cercetării un eşantion de 1400 automobile. Rezultatele obervării anunţă că doar 46% din conducători auto cuplează centura de siguranţă atunci cînd conduc. Din totalul pasagerilor aşezaţi pe bancheta din faţă, doar 28% se deplasează cu centura de siguranţă cuplată. Iar dintre cei aşezaţi pe bancheta din spate, doar 7% utilizează centura de siguranţă.

După criteriul bărbaţi vs femei, observarea demostrează că în mun. Bălţi bărbaţii cuplează centura de siguranţă (43%) în pondere mai mare decît femeile (34%).

Astfel, reprezentanţii Poliţiei Rutiere din Bălţi au verificat în trafic respectarea obligaţiei instituite de legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice, atît pentru conducătorii de vehicule, cît şi pentru pasageri de a purta centura de siguranţă. Respectiv, celor care nu aveau centura de siguranţă cuplată li s-a propus ca în locul amenzii să testeze dispozitivul ce imită un accident rutier frontal la o viteză de 30km/h şi demonstrează necesitatea utilizării centurii de siguranţă în timpul deplasării cu autovehiculul.

Prin această acţiune, organizatorii au ţinut să demonstreze participanţilor că centura de siguranţă contribuie la protecţia vieţii şi sănătăţii şoferului şi pasagerilor deoarece:
- împiedică zona capului să fie lovită de obiecte dure (bord, volan, parbriz etc.);
- împiedică ocupanţii să fie loviţi unii de alţii sau aruncaţi în afara autovehiculului;
- permite conducătorului auto să rămână stăpîn pe autovehicul, reducînd, astfel, riscul unei coliziuni suplimentare.
 

Participanţii au primit broşuri informative privind centura de siguranţă, necesitatea şi corectitudinea utilizării (descarcă broşura aici: http://www.saferoads.md/roPMA.pdf).

Dispozitivul a fost testat şi de către edilul mun. Bălţi, dl V. Panciuc, care a declarat că deşi nu cuplează întotdeauna centura de siguranţă, ca oricine de fapt, în urma acestui test o va cupla cu regularitate.

Prin urmare, Şeful Secţiei Poliţiei, dl Veaceslav Tudor a explicat că “aproximativ 95 la sută dintre persoanele care cuplează centurile de siguranţă în timp ce se deplasează cu autovehiculul, îşi pot salva viaţa în caz de accident rutier sau leziunile corporale vor fi cu mult mai minore”. Natalia Stavnicii, reprezentant ACM, a menţionat că aceasta este o problemă foarte gravă a societăţii noastre şi o singură acţiune nu va garanta modificarea rapidă a mentalităţii oamenilor, de aceea este necesară repetarea periodică pentru a produce schimbarea.

Automobil Club din Moldova recomandă şoferilor să folosească centura de siguranţă, indiferent de drum şi de circumstanţe şi să să se asigure că toţi pasagerii au centurile cuplate!