Suntem încântați să anunțăm că Automobil Club din Moldova (ACM) a fost onorat cu prestigiosul Premiu Internațional pentru Siguranța Rutieră al Prințului Michael. Această recunoaștere evidențiază eforturile excepționale ale ACM în obținerea implementării la nivel național a limitelor de viteză de 30 km/h în zonele școlare și de interes social cu risc sporit pentru participanții vulnerabili la trafic, asigurând drumuri mai sigure, în primul rând pentru copii și alți utilizatorii ai drumurilor.
Premiul Internațional pentru Siguranța Rutieră al Prințului Michael celebrează inovația și realizările în domeniul siguranței rutiere. Cu suportul EASST și FIA Foundation Advocacy Hub, proiectul premiat al ACM a avut ca scop obținerea angajamentului autorităților naționale și locale de a implementa limitele de viteză de 30 km/h în zonele unde traficul motorizat intens se intersectează cu pietonii, în special în apropierea școlilor.
În rezultatul unei campanii de advocacy complexe, inclusiv implementarea proiectelor pilot cu măsuri de calmare a traficului și zone de 30 km/h în zonele instituțiilor de învățământ, ACM a obținut suport la nivel național. Regulamentul Circulației Rutiere a fost modificat, făcând obligatorii zonele de 30 km/h pe toate străzile din jurul instituțiilor de învățământ, centrelor istorice, parcurilor și altor spații publice.
Până în prezent, la peste 30 de școli din cinci municipii au fost aplicate aceste măsuri, fiind instalate măsuri de infrastructură de calmare a traficului, dintre care cel puțin 10 școli fiind beneficiarii direcți ai inițiativelor implementate de către ACM. O remarcă foarte importantă este că la locațiile unde au fost pilotate activitățile, nu au fost înregistrate accidente rutiere. Monitorizarea vitezei medii, la fel, arată o reducere operațională de 10-15 km/h, aceasta demonstrând eficiența inițiativelor în zonele date.
ACM a adoptat o abordare holistică, combinând îmbunătățirile în infrastructură cu campanii educaționale pentru a sensibiliza populația cu privire la beneficiile limitelor de viteză reduse. Parteneriatele cu municipalitățile locale și Inspectoratul Național de Securitate Publică au asigurat durabilitatea și aplicarea eficientă a activităților proiectului. Această inițiativă nu doar că reduce viteza vehiculelor, dar cultivă o cultură a siguranței și responsabilității, devenind o realizare emblematică pentru Moldova.
Moldova este una dintre puținele țări din lume care a introdus limitele de viteză urbane de 30 km/h în legislație. Această modificare legislativă inovatoare include și măsuri de calmare a traficului, precum limitatoare de viteză, treceri de pietoni supraînălțate și semnalizare modernă. ACM a promovat cu succes construcția primei treceri de pietoni înălțate din capitală ca exemplu de bună practică, un model care acum este replicat în mai mult de 20 de locații cu construcții similare la nivel local și național.
Suntem mândri de aceste realizări și privim cu încredere spre noul Program Național de Siguranță Rutieră a Moldovei, care va include angajamente suplimentare pentru toate autoritățile relevante, odată ce, doar împreună construim un viitor mai sigur pentru Moldova!